11 lis Kompost – jak najlepiej go przygotować.
Jesień do idealna pora na ogrodowe rewolucje – sadzenie, przesadzanie i cięcie. Robiąc te wszystkie zabiegi zazwyczaj wytwarzamy sporą ilość organicznych odpadów. Jeśli do gałęzi, starych korzeni i przekwitniętych pędów roślin jednorocznych dodamy jesienne liście, w naszym ogrodzie robi się spore zamieszanie. Wśród wszystkich pomysłów na unicestwienie zielonych odpadów bezkonkurencyjny jest dobrze przygotowany kompost.
Podstawową korzyścią kompostowania jest jego produkt, czyli darmowy, bogaty w liczne składniki odżywcze humus, stanowiący wyśmienity, ekologiczny użyźniający glebę nawóz do ogrodu. Dodatkowo, wraz z kompostem dostarczmy roślinom korzystnych mikroorganizmów, które podnoszą ich odporność na choroby grzybowe i szkodniki, ograniczając tym sposobem zużycie środków ochrony roślin, czyli tworzymy naszą ekologiczną oazę.
Jak zacząć kompostowanie?
Kompostownik, czyli pojemnik albo niewielki płotek, można zrobić samemu albo wybrać jeden z modeli dostępnych w centrum ogrodniczym. Najlepiej ustawić go bezpośrednio na ziemi, co ułatwia dostęp do niego dżdżownicom i innym dobroczynnym mikroorganizmom. Na dnie należy położyć gałązki z odrobiną trawy dla poprawy odwodnienia, a potem warstwami układać wszystkie roślinne odpady jakie powstają w naszym ogrodzie. W bardzo suchych okresach konieczne może być lekkie podlewanie, ponieważ wilgoć jest niezbędna do szybkiego kompostowania. Pomocne jest też przykrycie, które łatwo wykonamy właściwie z czegokolwiek: drewna, skrawków folii czy starego dywanu. Na koniec trzeba pamiętać o mieszaniu kompostu co kilka tygodni za pomocą wideł lub łopaty. W ten sposób dostarczamy niezbędny tlen, ale zabieg ten można pominąć jeśli stale dokłada się długie, grube trawy lub rozdrobnione gałęzie i suche liście.
Rozdrabnianie.
Odpady roślinne składają się głównie z węgla lub azotu. Utrzymanie równowagi pomiędzy jednymi i drugimi jest kluczem do szybkiego kompostowania. Najogólniej rzecz biorąc, bogate w azot są zielone i miękkie resztki takie jak skoszona trawa, zielone liście, resztki owoców i warzyw, przekwitnięte kwiaty itp. Z kolei węgiel znajduje się w suchych liściach, zrębkach, wiórach i skrawkach papieru. Przy przygotowywaniu tej drugiej grupy materiałów nieocenione są rozdrabniacze ogrodowe. W dobrych centrach ogrodniczych można wybierać spośród przynajmniej kilku modeli, które łatwo dostosujemy do swoich potrzeb. Rozdrabniacze elektryczne lub spalinowe znacząco zmniejszają objętość gałęzi, a niektóre modele radzą sobie nawet z całymi bryłami korzeni jednorocznych roślin. Uzyskany w ten sposób mulcz o wiele szybciej ulegnie rozkładowi, a sterty gałęzi pozostałe po jesiennym cięciu nie będą zalegały na działce. Podobnie łatwo można poradzić sobie z górami suchych, jesiennych liści. Tu z pomocą przychodzą odkurzacze ogrodowe, które wyposażone w specjalne nożyki potrafią zmniejszyć objętość suchych liści nawet dziesięciokrotnie. Dodatkowo efekt można wzmocnić aktywatorami kompostu, które stanowią pożywkę dla bakterii i grzybów rozkładających roślinne resztki. Aktywatory kompostu występują w postaci proszku lub płynu dodawanego do wyrzucanych odpadów.
Przygotowanie kompostu jest naprawdę łatwe i nie wymaga dużego wysiłki, a korzyści dla naszego ogrodu jakie z tego płyną są nie do przecenienia dlatego gorąco zachęcam do tej ekologicznej praktyki. Najlepiej zacząć już tej jesieni.